HVAD ER DOUBLE GAUZE?

2019 kollektionen fra japanske nani IRO er lige landet på hylderne - hvis du ikke har fået forelsket dig endnu, så kan du gøre det her >
En af de stoftyper som altid er at finde i kollektionerne fra nani IRO, er den japanske double gauze. Af ordet double, giver det nærmest sig selv at det er noget, der er dobbelt. 

Gauze betyder direkte oversat ‘gaze’, men det er noget lidt andet end den association, der opstår til den rulle gazebind, du har liggende i førstehjælpskassen. Gauze er en meget fin og tynd vævning - oftest af bomuld, men kan også være hør eller en blanding af bomuld og hør. 
Gauze vævningen er ofte konstrueret med en leno vævning, hvor to kædetråde snoes omkring skudtråden, så vævning bliver stærk, men forbliver tynd, luftig og let gennemsigtig, så både luft og lys kan passere. 

Double gauze er ganske enkelt to lag gauze. Når de to tynde lag gauze bliver forenet til ét lag, bevares letheden og det luftige, samtidig med at der tilføres mere substans og fylde - og det er ikke længere gennemsigtigt.
De to lag ries sammen med en form for blindsting, der ligger med ca. 1 cm mellemrum på langs og på tværs, så de danner punkter i en gitterstruktur. De er usynlige på det forreste lag stof/retsiden, og træder mere frem på det bagerste lag/vrangsiden. Den løse vævning i begge de to lag gør double gauzen åndbar og luftig, mens der tilføres lidt vægt og fylde, så det former sig fint og har ganske gode draperingsegenskaber, som kan sammenlignes med en blød vasket hør (dog krøller det slet ikke så meget som hør). 
Og så er det dejligt blødt og på alle måder behageligt at røre ved og have på!

Oftest er det kun det ene lag gauze, retsiden, der er farvet/printet, mens det andet lag, vrangsiden, er en lys ubleget gauze. Den løse vævning er god til at tage imod farve og print, og effekten med de to lag giver en smuk dybe i overfladen, når man kan ane den lyse bund gennem det farvemættede yderste lag. 
Double gauze kvaliteten fra nani IRO holder rigtig godt på farverne, og selv efter mange vaske og tørreture bevares intensiteten i farverne, uden at overfladen bliver ‘kedelig’ og nusset at se på. 
Det gør sig ikke nødvendigvis gældende for alle double gauze kvaliteter, men med nani IRO kvaliteterne har vi at gøre med et stykke håndværk i meget høj kvalitet, hvilket tydeligt afspejler sig i brug.

Der findes andre typer double gauze i stofbutikkerne, hvoraf mange er mere ala ‘blestof’, som er mere krøllet og krympet, fordi det er forvasket og behandlet på en anden måde.
Vævningen i de her andre double gauze kvaliteter er ofte knap så håndværksmæssig delikat, som det er i double gauze kvaliteten fra nani IRO, og de kan virke mere ‘kedelige’ og nussede i udtrykket, ligesom kvaliteten af dem sjældent er ligeså fin og stærk som vi oplever med det kvaliteten fra nani IRO.
Det skal ikke opfattes sådan, at de andre kvaliteter tales ned, men det er vigtigt at understrege at der er stor forskel som afspejles i både pris og kvalitet - selvom det sælges under samme navn. 

HVORDAN SKAL DU BEHANDLE DOUBLE GAUZE?

Du skal starte med at vaske det. 

Den løse vævning trækker sig sammen i vask, og det betyder krymp på 8-10% ved første vask.
Derudover ændrer double gauze både udtryk og struktur, når det bliver vasket, netop fordi vævningen trækker sig sammen - og det er altså lidt vigtigt at have styr på det, inden du sætter saks og maskine i det. 
Double gauze er ikke sart i forhold til vask. Vi anbefaler altid så skånsom vask som muligt, da det på alle måder er bedst både ifht miljø og stoffets levetid, men en double gauze kan sagtens klare både 60 grader og kogevask. Nogle prints og farver kan bukke under for en kogevask, men stoffet kan sagtens klare det - og langt de fleste prints kan faktisk også. 
Jeg har både syet tøj og sengetøj af double gauze til mine små, hvor både 60 og 90 grader nogle har været en nødvendighed, så derfor har jeg gjort mig den erfaring :-).
Generelt i almindelig brug anbefaler vi 30-40 grader på helt almindeligt program. 
Der hvor det kan betale sig at skrue den over på et mere skånsomt program, er af hensyn til sømme og syninger. Double gauze kan nemlig godt have en tendens til at trevle og gå op, hvis du ikke har fået afsluttet dine sømme godt nok - og det kan en hård tur i vaskemaskinen altså være med til at fremprovokere.

Og lad os lige blive ved den med at trevle og gå op. Noget af det vigtigste, når du syr i double gauze er at du får afsluttet alle rå kanter. Det trevler nemlig, hvis det får muligheden for det, grundet den løse vævning. Sørg for at få overlocket eller zigzag’et alle kanter omhyggeligt, og pas på med at sy med for små sømrum, så sømmen kommer til at ligge for tæt på kanten af stoffet. Minimum 1 cm, men også gerne 1,5 cm. Du kan også med fordel lave franske sømme, så du får de rå kanter lukket inde - pas dog på ikke at få sømrummet klippet alt for langt ned inden du vender, får så går det altså op alligevel, da vævningen langsomt vil løsne sig omkring stingene. 

Når det så er sagt, så er det yderst sjældent, vi har oplevet deciderede problemer med ovenstående, og det skal absolut ikke stå som skræk og advarsel mod at kaste sig ud i at sy i double gauze. Men det er værd at nævne, fordi det er så ærgerligt, når det sker, hvis det kunne have været undgået med lidt omhyggelig fokus på at få lukket de rå kanter. 

Tilbage til vasken. 
Double gauze tørrer fint på en snor, og hvis du sørger for at få det glattet pænt ud, så det ikke krøller mens det tørrer, så er det klar til brug igen uden behov for strygning. De få krøller, der måtte være, glatter sig når du får det på igen.
Jeg plejer selv at lade det hænge til det næsen er tørt, og så give det 5-10 i tørretumbleren. Så bliver det så fint luftigt og dejlig blødt, og enhver krølle forvandles til en blød kurve, der giver stoffet hele sit udtryk. 

Jeg stryger stort set aldrig double gauze. For det første fordi dets luftige og ‘bløde’ udtryk går lidt af det, når man stryger det. For det andet, fordi det faktisk kan være svært at stryge pænt. Når først det er vasket nogle gange, og der har oparbejdet sig luftighed mellem de to lag, så bliver de faktisk lidt svære at stryge pænt uden små folder. For det tredje fordi det sjældent er nødvendigt. Det kan være der lige er en krave på en skjorte eller en belægning, der skal sættes på plads, men det er det. 


HVAD KAN DU BRUGE DOUBLE GAUZE TIL?

Alt.
Der findes næsten ingen begrænsninger for hvad du kan bruge double gauze til, og her taler jeg af personlig erfaring, da jeg næsten har prøvet alt med double gauze. Lige fra babysengetøj, tæpper, puder og børnetøj til kjoler, skjorter, bukser, bluser, nederdele, tørklæder og sågar også grydelapper, hårbånd og tasker. Jeg quilter ikke, men jeg har set mange smukke quilteprojekter med double gauze.

Man skal være opmærksom på, at det godt kan give sige lidt, når man har det på - igen grundet den løse vævning. Så laver du fx bukser, så vær forberedt på, at der godt kan blive lidt knæ og rumpe i dem, når du har dem på. Så vælg lidt løse snit, hvor det ikke gør noget. Det trækker sig sammen igen i vask - lidt på samme måde som hør.

Trods de tynde lag, der ved første hånd kan virke delikate og sarte, så har double gauze en fantastisk holdbarhed og slidstyrke, som virkelig gør det egnet til alt. Jeg har børnehavetestet det op til flere gange med stor success, og når den test er bestået, så er alle andre tests overflødige :-)

Double gauze er ofte et populært valg når vi nærmer os forår og sommer, fordi det lette, luftige og åndbare udtryk er rart og behageligt når det er varmt. Personligt bruger jeg det hele året - i de køligere måneder ofte med noget under, eller syet med foer, for at lukke lidt af for luftgennemstrømningen.
Foer og double gauze er i øvrigt ofte en god kombination, fordi double gauze ikke glider særligt godt på andre tekstiler, fx strømpebukser, hvis du syr nederdele og kjoler.

Vi har samlet et par af vores egne projekter med double gauze her, som kan tjene til inspiration, hvis du vil introducere din garderobe for det her fantastiske materiale. 
Er det ikke nok, så kan både Google, Pinterest og Instagram hjælpe dig med endnu flere billeder og projekter til inspiration. Du kan også komme forbi butikken, hvor vi har flere modeller syet op i double gauze, som både kan ses, røres og prøves, så du kan mærke, hvordan det på alle måder er tilfredsstillende at have på.